Vegansk kost er for alle

Vegansk lasagne

Har du længe overvejet, hvorvidt du skal ty til vegansk kost eller ej? Så kan denne artikel hjælpe dig med at blive klogere på, hvorfor det i det hele taget kan være en god idé. For mange kan problematikken ligge i, at det kan være svært at øge kreativiteten og blive ved med at finde på spændende veganske retter. Heldigvis findes der en masse inspiration derude – det handler bare om at finde de rigtige sider. Læs med nedenfor og bliv inspireret.

Hvorfor spise vegansk?

Uanset om du er veganer, vegetar eller noget helt tredje, så findes der alverdens gode grunde til at skrue op for den plantebaserede kost og ned for kødet. Det skyldes blandt andet de miljømæssige hensyn, men i lige så høj grad din generelle sundhed. Måske har du svært ved at tage springet, fordi du forbinder vegansk kost med kvindekost. Mange har nemlig en formodning om, at salat og plantebaseret kost generelt er feminin mad.

Sådan behøver det slet ikke at være. Mænd og drenge kan i lige så høj grad spise plantebaseret, som kvinder kan. Hvad angår vegansk kost, kan du langt hen ad vejen finde gode alternativer til den kost, du kender fra din hverdag. Faktisk kan du lave vegansk lasagne, hvis du drømmer om en lasagne i en sundere udgave. Retten er desuden oplagt, hvis du eller din familie lige er sprunget ud som veganer og skal se livsstilen an.

Fordelen ved at spise vegansk er blandt andet, at vegansk kost kan nedsætte risikoen for kroniske sygdomme, viser flere undersøgelser. Her får du nemlig en masse gode fuldkorn, frugter og grøntsager. Dog er det samtidig vigtigt, at du sørger for at spise varieret og derigennem sikrer dig, at du får de næringsstoffer, der skal til for et sundt helbred.

Sådan får du de rette næringsstoffer

Med næringsstoffer er det vigtigt at forstå, at det indebærer en række vigtige vitaminer og mineraler i form af blandt andet zink, selen, jern og mange flere, som du skal undersøge, inden du springer ud i vegansk kost. Næringsstofferne vil du nemlig normalt få i animalske fødevarer, som du i dette tilfælde udelader.

Måden, du er garanteret de rigtige næringsstoffer på, er ved at sørge for at spise bælgfrugter, nødder, sojaprodukter, frugt og grøntsager, kornprodukter, bønner, linser og planteolie. Derudover er det en god idé at følge de officielle kostråd. På den måde er du sikker på, du hele vejen igennem spiser, som du skal, selvom du har valgt at spise vegansk.

Som veganer er alle animalske fødevarer udeladt. Er du vild med fisk og kød, kan det som bekendt være svært at udleve tilværelsen som veganer. Derfor kan du i stedet gøre op med dig selv, om du ønsker at kombinere kost fra alle verdener, så du både spiser vegansk, vegetarisk og vestlig kost. Det er op til dig at vurdere, hvad der bedst giver mening for dig og din hverdag. Der findes heldigvis mange muligheder for at leve sundere og skrue op for den plantebaserede kost, uanset om du er kvinde eller mand.