Tror du, at du eller en du holder af lider af et misbrug?

Er din vens motivation og engagement begyndt at falde? Måske er karaktererne faldet, eller måske er fremmødet til fodboldtræningen ikke eksisterende? Det kan være, at din ven er holdt op med at ses med dig og andre venner? Og måske ved du endda, at han eller hun har eksperimenteret med stoffer, og nu er du bekymret for, at personen er blevet afhængig? Det kan også være, at det er dig selv, der kan nikke genkendende til noget af ovenstående. 

Uanset hvad, så kan det være rigtig vanskeligt at definere en afhængighed, og hvad der er endnu sværere er at finde ud af, hvordan man håndterer en. 

Få hjælp

Hvis du tror, at du, eller en du holder af, er afhængig af stoffer eller alkohol, er allerførste skridt altid at erkende problemet. Når problemet bliver erkendt, så er der nemlig mulighed for, at du, eller din ven, kan søge hjælp. 

Rigtig mange mennesker tror, at de kan tackle et misbrug selv, men det er sjældent løsningen. Find først og fremmest en du kan stole på, som du kan tale med. Hvis du ikke føler dig tryg ved nogle i din omgangskreds, kan det også være en mulighed at tage kontakt til professionelle. Er du fra Århus eller omegn, så kan du for eksempel møde op ved et misbrugscenter Århus har nærliggende, eller ringe helt anonymt, uforpligtende og gratis til selvsamme misbrugscenter – og det er, hvad end det handler om dig selv eller en du er pårørende til. 

På den måde kan du få den rådgivning, som du måske går og mangler, hvad end det handler om dig selv eller en af dine venner. Det kan gøre det langt nemmere at kickstarte en afvænning, når man er i besiddelse af den helt rigtige viden og gode redskaber. 

Sådan kan du hjælpe en ven med afhængighed

Hvis du udelukkende er bekymret for en af dine venner, der har en afhængighed, kan det være, at du kan bruge nogle af disse tips til at hjælpe ham eller hende. Fortæl for eksempel din ven, at du altid er tilgængelig til at tale eller klar til at tilbyde den support, som han eller hun har brug for. Hvis du derudover bemærker, at din ven har et tilbagefald, er det vigtigt, at du taler åbent om det og spørger ind til, hvad du kan gøre for at hjælpe.

Hvis din ven ender med at gå tilbage til stofferne eller begynder at drikke igen, og han/hun ikke vil acceptere din hjælp, skal du heller ikke være bange for at tale med en ikke-truende, forstående voksen, som dine forældre eller måske en skolelærer. Det kan føles som om, at du hænger din ven ud, men det er den bedste support, som du kan tilbyde ham eller hende.

Frem for alt, er det vigtigt, at du tilbyder din ven, der kæmper mod en afhængighed, masser af opmuntring og ros. Det kan virke ubehageligt, men at høre, at du på ingen måde er ligeglad, er bare den slags motivation, din ven har brug for.