Sådan holder du en sjov konfirmationstale

Åh nej, tænker du måske. Du glæder dig vildt meget til din konfirmation, men du har glemt én ting: Din konfirmationstale.  Man skal huske at takke de rigtige mennesker og berette om dine følelser – helst på den sjove og dog seriøse måde. I dette indlæg giver vi dig en række gode råd til, hvordan du bedst muligt holder en sjov konfirmationstale – til glæde for dig, dine nærmeste og alle gæster.

Den generelle hilsen

Selvom det lyder lidt kedelig, så er det svært at komme udenom. Hvis man ikke sender nogen generel hilsen til folk, vil det måske virke lidt tomt. Man er nødt til lige at sige hej til de gæster, man har. Det er folk, som er kommet for at fejre netop dig. Derfor bør du også vise dem en form for anerkendelse og sige tak.

I det hele taget er der meget at sige tak for. Du skal fejres, og sådan skal det selvfølgelig være. Men du bør også sige tak for de gaver, du har fået. Du bør sige tak, hvis der er nogle bestemt ting, folk har gjort for dig. I denne del behøver du dog ikke nødvendigvis at blive vildt personlig. Du kan godt bare anerkendelse gæsterne og vise taknemmelighed.

Uden at det skal blive for tørt, så er det noget, man har gjort i flere tusinde år. Helt siden før vores tidsregning har man talt om velvilje hos publikum. Det er noget, man skal have, uanset om det er din konfirmationstale eller en tale fra en statsminister. En konfirmationstale er vigtig for dig – en konfirmationstale er vigtig for dine gæster. Derfor skal du ikke underkende, at du skal udvise velvilje til dit publikum.

Skab velvilje

Hvis man skal skabe velvilje til sit publikum, skal man gøre noget, de kan lide. Velvilje betyder, at de har lyst til at lytte til dig. Det har de selvfølgelig nok af sig selv, fordi du holder en konfirmationstale til din konfirmation. De er dukket op, fordi I har en relation. Men du kan altså sagtens gøre noget ekstra for at hjælpe dem på vej.

Det gør du blandt andet ved at sige tak. Det gør du ved at virke glad og fuld af overskud. Du undgår at blive for stiv i betrækket men optræder naturligt. Er det nemmere sagt end gjort? Helt afgjort – men det kan lade sig gøre.

Når du som dreng skal holde en konfirmationstale, har du måske også en ekstra iver for at gøre den ekstra sjov. En konfirmationstale kan let blive lidt kedelig, og mange af talerne ligner jo lidt hinanden. Hvorfor ikke gøre din konfirmationstale speciel og en, som folk husker? Det kan du gøre ved at bringe de sjove elementer i spil. Læs med længere nede.

De særlige tak

De særlige tak er helt afgørende i en tale. Ovenfor forklarede vi, hvordan du i din konfirmationstale kan sige et generelt tak og anerkende gæsterne. Men det er også kun rimeligt, at man i en konfirmationstale siger et ekstra tak til særlige personer. Det kan ofte være dine forældre, søskende eller andre familiemedlemmer. Det kan dog også være andre personer, som har en særlig betydning for dig.

Når du siger særligt tak i en konfirmationstale, så er det et godt kneb, at du begrunder det med nogle personlige ting. Det giver lidt ekstra, at du faktisk viser, at du mener det. Du har tænkt over det, og det er en vigtig del af en god konfirmationstale. Hvis du helt impulsivt bare slynger noget afsted, så er det ikke noget, folk vil huske.

Det pinlige

Det pinlige element i en konfirmationstale er faktisk ikke så pinligt. Det er mest af alt sjovt, og så er det med til at løsne stemningen op. Hvis du eksempelvis er startet talen med vild stilhed, kan du svinge en sjov bemærkning afsted for at få folk til at grine. Herefter kan du komme med din pinlige ting, som en god konfirmationstale ofte har.

Det kan handle om, at du engang har gjort noget virkelig dumt. Det kunne også være noget, du aldrig har fortalt nogle, men som nu skal frem. Det skal selvfølgelig ikke gå over grænsen, for det er bestemt ikke, hvad en konfirmationstale er for. Derfor kan du jo alligevel godt lige komme med noget, som kommer bag på folk.

Den sjove anekdote

Kan du ikke lige komme med en pinlig historie, kan du måske komme på noget sjovt, som ikke er pinligt. Sommetider er det lige så godt, og det kommer ikke til at støde nogle. Det kan godt være en historie, andre kender til, men som du lige vil genfortælle med dine ord. En tale til en konfirmation må godt bruges til den slags.

Når det er sagt, så er en konfirmationstale også en seriøs ting. Der skal aldrig være en presset stemning, men man må godt sige nogle seriøse ting, man virkelig mener. Det aftvinger også respekt hos publikum, at man har gjort sig nogle seriøse overvejelser i en konfirmationstale.

Det overraskende

En tale skal ofte indeholde en form for overraskelse. Det gælder også en konfirmationstale, hvor det er fint, hvis du lige kan overraske gæsterne lidt. Det kan ellers nemt blive lidt stivt, og det kan du måske være med til at undgå.

Du kan eksempelvis tage et eller andet med, du vil vise dem. Det kan være din første tegning eller noget andet, du har lavet. Tænk lidt kreativt, så det ikke kun er dine gæster, som giver dig noget. De har måske også planlagt underholdning, men du kan også give lidt igen.

Det er din dag – og din konfirmationstale

Selvom du måske føler, at der er et væld af forventninger til dig og din sjove konfirmationstale, skal du huske på én ting: Det er din dag og dermed også din konfirmationstale. Selvfølgelig betyder konfirmationstalen ikke kun noget for dig, men sikkert også for mange af gæsterne, hvilket betyder, at der er visse punkter, du bør have med. Men ellers er der helt frie tøjler, og du skal udelukkende udforme den tale, der passer til netop dig.

Der er ikke to konfirmationstaler, der er helt ens – tværtimod. Nogle er korte, andre er lange, nogle er meget følelsesladede, mens andre er super sjove og alternative. Du skal selvfølgelig sørge for at finde den model, som matcher din personlighed 1:1 til dig. Så længe talen er personlig og kommer direkte fra hjertet, er du godt kørende.

Held og lykke med din konfirmationstale!