Hvad er tegnene på ordblindhed?

Ordblindhed eller dysleksi, som det også kaldes, er ikke nødvendigvis ord, som hopper og danser rundt i tekster, når man læser. Faktisk kan det have mange udtryk, men fælles for dem er, at det handler om en manglende evne til at kombinere et bogstav eller en bogstavrække med lyd. Ordblindhed har intet med manglende intelligens at gøre. Selvom man er ordblind, så kan man nå rigtig langt, hvis man får den rette hjælp. Dette gælder både børn og voksne. Hvis dit barn lider af ordblindhed, så kan det på sigt hjælpe med ordblindetræning. Hvis det lyder som noget, så tjek https://ordblindetraening.dk/ ud.

Tegnene hos børn

Man kan ikke være sikker på, at ens barn har dysleksi, før barnet har modtaget en relevant undervisning. Dog er der stadig nogle tidlige tegn og indikatorer på, at ens barn kan være ordblind. Børn, hvor den ene eller begge forældre er ordblinde vil have en 4 gange højere risiko for at blive ordblind. Derudover kan et tidligt tegn hos børn være, at de begynder at tale sent, og har en forsinket sproglig udvikling. Børn, som er lang tid om at lære forskellige nye ord, som de selv kan bruge. Børn, som har svært ved at udtale ordene og fx finde ord med samme lyd.

Hos skolebørn kan nogle af tegnene være, at de har svært ved at lære alfabetet og at oversætte bogstaver til lyd og flere bogstaver til ord. Det kan for barnet være en udfordring at opdele ord i mindre stykker og fx find ud af, hvad ordet ”bur” vil betyde, hvis man fjernede det første bogstav. Endnu et tegn er vanskeligheder ved at genkende ord, selvom det optræder flere gange i en tekst. Derfor kan man ende med at få brug for en lektiehjælper, som kan støtte én i ens ordblindhed.

Tegnene hos unge

Hos større skolebørn kan tegnene være, at de læser langsomt og upræcist. Ligesom man har svært ved at formulerer sig skriftligt, og har svært ved at lære fremmedsprog.

Hos unge mennesker så kan udsætning af opgaver med læsning være et tegn. De undgår skrivning. De staver de samme ord forkert igen og igen. De har udfordringer med at genfortælle en tekst. De har et mangelfuldt ordforråd. De kan have svært ved at tilpasse sig nye læsesituationer og strategier.

Tegnene hos voksne

Hos voksne kan tegnene være, at man skjuler ens læseproblemer. Man staver dårligt. Man undgår at skrive og at læse. Man er god til at formulere sig verbalt. Man har en god intuition. Man stoler på ens hukommelse. Man arbejder ofte langt under ens eget intellektuelle potentiale.