5 ting du muligvis ikke vidste om søvn

Søvn er et spøjst fænomen. Vi har alle et forhold til det, men med mindre du er nybagt forælder eller på anden vis lider af kronisk søvnbesvær, tænker du sandsynligvis ikke specielt meget over søvn i din hverdag.

Nedenfor bringer vi dig 5 ting, du muligvis ikke vidste om søvn.

15% af alle voksne mennesker går i søvne

Visse undersøgelser har vist, at omkring 15% af alle voksne mennesker af og til går i søvne. Dét betyder, at der sandsynligvis mindst er én person i din bekendtskabskreds, som jævnligt tager på ubevidste natlige eventyr.
Og i modsætning til, hvad du muligvis har hørt, er det faktisk muligt at vække en person, der går i søvne. Det varierer blot, hvor meget der skal til, før folk bringes til bevidsthed.

Det bør tage dig mellem fem og ti minutter at falde i søvn

Søvneksperter har længe været enige om, at det bør tage et normalt menneske mellem fem og ti minutter at falde i søvn om aftenen. Hvis du hver aften ligger søvnløs i halve eller hele timer, er det derfor et tegn på, at du er søvnbesværet.

Kronisk søvnige mennesker spiser ofte usundt

Hvis du er søvnbesværet, er der også en god chance for, at du spiser mere usundt end andre mennesker. Når du generelt sover for lidt, er din hjerne i højere grad impulsivt orienteret. Derfor vil du have sværere ved at modstå kalorietung og usund mad, end hvis din søvn generelt er ubesværet.

Et dårligt helbred hænger ofte sammen med søvnbesvær

Søvnbesvær over længere tid kan dels føre til psykiske belastningstilstande som stress og depression. Men langvarigt søvnbesvær kan i sig selv også resultere i, at du har end større risiko for at komme til at døje med diabetes, hjertekarsygdomme og overvægt.

Heldigvis er der flere ting, du selv kan gøre for at løse dine søvnproblemer.

Du kan selv gøre mange ting for at løse dine søvnproblemer

Hvis du i længere tid ikke har kunnet sove ordentligt om natten, kan du prøve at skrue op for dit daglige motionsniveau. Det kan også være en god idé at slukke for alle skærme, en time før du går i seng og drikke kamillete om aftenen for at berolige kroppen.

Virker disse råd ikke, kan du overveje at supplere din aftenrutine med nogle af de produkter, som du kan finde på Wellvita.dk.