Se verden i et fugleperspektiv – få et dronetegn

Når det kommer til at fotografere, plejede det at være en meget jordbunden aktivitet – bogstaveligt talt. Man havde sig selv og sit kamera, og hvis man skulle tage fotografier af svært tilgængelige steder, måtte man ud på farefulde rejser for at få det perfekte skud i kassen. Dette kan være fortid, for dronefotografering er kommet for at blive og det er ikke længere blot en dyr hobby, men noget der er muligt for de fleste, som har lidt teknisk snilde og nogle tusind kroner at gøre godt med.

Hvis du ønsker et professionelt dronefoto, er Norfly et godt valg. De specialiserer sig i dronefoto- videoer og inspektioner og har altid strenge krav til kvalitet samt gode, konkurrencedygtige priser.

Hvad er godt at vide, når jeg skal tage dronetegn som hobbypilot?

For at flyve med droner i Danmark kræver det, at man har et såkaldt dronetegn. Det er med god grund, at der kræves dronetegn i Danmark og i EU. Forestil dig, at du oplever en teknisk fejl på din drone, og den falder ned fra himlen og gør skade på for eksempel en bil – eller endnu værre, at den rammer en person i hovedet. Hvad et dronetegn indebærer, vil denne artikel forsøge at indkredse lidt nærmere for dig, så du kan tage de nødvendige skridt videre ud i droneflyvningens kunst.

Dronetegnet giver adgang til at flyve 50 meter uden for byerne. Hvis du skal flyve inde i byerne, skal du have et større dronebevis, som denne artikel ikke vil gå videre ind på. Dronetegnet er til hobbypiloter og relativt enkelt at få.

Først skal du tage en onlinetest, der varer ca. fem minutter. Det gør du på hjemmesiden dronetegn.dk – her finder du links til Trafikstyrelsens test. Dronetegnet bliver så sendt på din mail umiddelbart efter testen er gennemført. Herefter skal du tegne en forsikring for din drone. Det er ikke lovligt at flyve med drone uden en forsikring, særligt hvis dronen vejer mere end 250 gram.

Endelig skal du registrere din drone. Det gør du på Virk.dk, så Trafikstyrelsen kan vide, hvor mange droner der flyver rundt i det ganske land. Registreringen er gratis, og du modtager et registreringsnummer, som du skal markere på din drone sammen med dit navn og telefonnummer.

Herefter er der blot nogle relativt få regler, du skal følge, og så er du faktisk i gang med dit droneeventyr:

  • Du må kun flyve på landet, 50 meter væk fra byerne.
  • Orienter dig om luftrummet på droneluftrum.dk.
  • Hold god afstand til lufthavne.
  • Hold min. 50 meters afstand til andre mennesker.
  • Hold min. 150 meters afstand til trafikerede områder.
  • Undgå særligt følsomme naturområder.
  • Hold min. 50 meters afstand til skibe.
  • Flyv ikke over private grunde.
  • Flyv maks. i 100 meters højde.
  • Hav altid dronen i dit synsfelt.
  • Husk belysning, hvis du flyver om natten.