
Det er efterhånden en selvfølge for rigtigt mange, at de skal tage en uddannelse. Sådan lyder det nemlig både fra familie, venner og politikerne her i landet. Dog hører vi lige så meget om, at visse uddannelser bliver lukket eller fører til arbejdsløshed, eller at nogle uddannelser simpelthen ender med at slide dig op fysisk.
Så hvad skal du egentligt tro på? Det kan være rigtigt svært at finde hoved og hale i, og når alt kommer til alt, bør du gå efter din mavefornemmelse. Det er trods alt dig, som skal bruge uddannelsen fremover og forhåbentligt leve af den, indtil du engang mange år ude i fremtiden skal på pension. I denne artikel kommer vi med gode råd til, hvordan du finder frem til, hvilken retning du skal gå i forhold til uddannelse.
Skal det være stillesiddende eller fysisk arbejde?
Noget af det allerførste, du skal afgøre med dig selv, er, hvorvidt et kommende arbejde skal være stillesiddende eller fysisk arbejde. Det er nemlig afgørende for, hvilken retning du kan vælge at gå. Efterhånden som teknologien har gjort sit indtog, er der kommet flere og flere stillesiddende jobs som webdesigner, tekstforfatter, IT-ingeniør og meget andet. Derudover er der også de klassiske og velkendte jobs som administrationselev, speditørelev eller kontorelev.
Er du derimod mere interesseret i et fysisk arbejde, hvor du får brugt både krop og hoved, kan du overveje alt fra elektriker til murer, tømrer, lagermedarbejder og så videre. Her kommer du sjældent til at sidde stille, men du får til gengæld brugt din krop hver dag. I længden er der tale om hårdt fysisk arbejde, men den fremadskridende teknologi udvikler konstant løsninger, der aflaster de hårde fysiske opgaver som at løfte materialer, kasser og andet rundt. Derfor benytter flere og flere arbejdspladser sig også af traverskraner, vinduesløftere eller lignende, da det både effektiviserer arbejdet og ikke mindst gør, at medarbejderne forhåbentligt kan udholde det fysiske arbejde i længere tid.
Vil du have mulighed for at videreuddanne eller specialisere dig?
Det er også meget godt at overveje, hvorvidt du gerne vil have mulighed for at specialisere dig i en bestemt retning for senere eventuelt at kunne komme et skridt højere på rangstigen. Inden for både boglige og praktiske fag lægger visse uddannelser op til specialiseringer eller mulighed for videreuddannelse. Det er for eksempel meget almindeligt, at nogle håndværkere senere vælger at læse til maskin-, elektro- eller bygningsingeniør. Ligeledes kan man som speditørelev og webdesigner også specialisere sig yderligere.
Mulighederne er altså mange, og der findes et væld af forskellige uddannelser. Hvis du er interesseret i at læse mere om de enkelte uddannelser eller søge efter andre typer uddannelse, kan du gøre det på ug.dk. Uddannelsesguiden fungerer som en uddannelsesportal, hvor samtlige uddannelser i Danmark er samlet, og hvor du kan blive klogere på, hvilke adgangskrav de har, hvor lang tid uddannelsen tager, hvilke jobmuligheder der er, og hvad uddannelsen egentligt indebærer. Det er en rigtigt god måde, hvorpå du kan få et godt overblik over forskellige uddannelser og muligheder, inden det store valg på et tidspunkt skal tages.