Har du en håndværkeruddannelse? Så er erhvervsdykning måske noget for dig

Trænger du til nye udfordringer i dit arbejdsliv, og har du allerede en erhvervsuddannelse, så kan det være, at erhvervsdykning er noget for dig. Erhvervsdykning rummer mange forskellige typer opgaver, og man kan specialisere sig i det, som man interesserer sig mest for og evt. har faglig erfaring med. Læs her om jobmuligheder, samt hvordan man bliver erhvervsdykker.

Hvad er erhvervsdykning?

Der findes mange forskellige former for erhvervsdyk, hvor dem, der udfører opgaverne, er specialiseret inden for et bestemt område. Seatek Diving tilbyder dykkerservice med høj kvalitet ved at have et dykkerhold, som er specialiseret til den enkelte opgave samt ved at have en række samarbejdspartnere, som supplerer det faste personale. På den måde er det ligegyldigt, om opgaven lyder på servicering af skibe, vedligeholdelse af akvarier, reparation af undervandsinstallationer eller noget helt andet – der vil altid være et kvalificeret dykkerhold til at varetage opgaven. 

Hvordan bliver man erhvervsdykker?

Som udgangspunkt skal man have en erhvervsuddannelse for at kunne blive erhvervsdykker, da der skal udføres håndværksmæssige opgaver under vand, og nogle typer opgaver, såsom sprængning, kræver et kursus oveni. Man kan både tage det lille erhvervsdykkerbesvis, som kaldes SCUBA, og man kan tage det store bevis, hvilket åbner op for at udføre mere avancerede opgaver. Uddannelsen til erhvervsdykker kan man tage på en række dykkerskoler, som er godkendt af Søfartsstyrelsen. En del bruger uddannelsen til at få et bijob, der kan supplere et andet arbejde. 

Hvad kan man arbejde med?

Hvis man har taget uddannelsen som erhvervsdykker, kan man komme til at arbejde med meget forskelligt alt efter, hvilket håndværk man mestrer, og hvad man interesserer sig for. Man kan fx komme til at arbejde på et skibsværft eller i et bjærgningsselskab, hvor man kommer til at have meget med skibe at gøre. Det kan også være, at man er mere interesseret i eftersøgningsarbejde og gerne vil arbejde inden for politiet, hvor man kan komme ud for at søge efter savnede personer i havet, søer osv. Der er også den mulighed at dykke med fokus på arkæologiske opgaver og efter historiske fund, hvilket museer i nogle tilfælde gør brug af. Derudover arbejder man i et dykkerteam, som består af mindst tre personer. Der er en dykker samt en dykkerassistent, hvor sidstnævnte hjælper med tilrettelæggelse, er i konstant kontakt med dykkeren under opgaven og skal have styr på alt, der har med dykkerudstyr, sikkerhed og generelt dykning at gøre. Den tredje person i dykkerteamet er en hjælper.