Hvordan mon livet uden din bærbare ville se ud?

Den bærbare computer er en naturlig del af de fleste menneskers hverdag. Faktisk så naturlig, at der næsten ikke er det sted den ikke kommer med hen – eller den ting den ikke benyttes til…

Langt de fleste mennesker bruger deres bærbare pc i løbet af arbejdsdagen. Mange sidder og arbejder ved den langt størstedelen af deres arbejdsdag. Det samme gælder for rigtig mange skoleelever – især fra 7. Klasse og opefter. Der løses arbejdsopgaver, læses og skrives mails og opdateres på viden gennem internettet sammen med mange andre computerbaserede opgaver i løbet af en 8 timers arbejdsdag. For skoleelever gælder stort set det samme. De sidder med deres bærbare computer foran sig næsten hele skoledagen. De bruger computeren til at læse tekster; noveller, romaner, lærebøger og artikler på nettet, på. Men de bruger den også til at skrive stile, oversættelser og løse fx matematikopgaver på. Selv de mere kreative opgaver såsom at lave film bruger eleverne deres pc’er til. De optager filmen på smartphone, for så bagefter at redigere filmen på deres computer.

Men det er ikke kun når vi er væk fra hjemmet, at vi bruger vores bærbare computer. Vi tager den med hjem, bl.a. For at kunne arbejde videre om aftenen og lave lektier derhjemme. Men der er vist efterhånden ingen i dagens Danmark, der kun bruger deres bærbare til arbejdsrelaterede ting. Vi bruger den også til at streame serier, film og nyhedsprogrammer på. Vi bruger den også til at chatte med omverdenen på. Ligesom vi bruger den også til at finde opskrifter, lede efter ferier og alt muligt andet.

Det betyder, at skærm og tastatur er i gang i utroligt mange timer hver dag – og det igen betyder, at skærm og tastatur befinder sig mange rum hver dag. Det betyder en del for vedligeholdelse og hvordan de er at bruge for os. Hvor – lidt – rene begge dele er, hvor godt vi ser det, der er på skærmen, om der kommer støv eller andet ned mellem tasterne i tastaturet og så videre.

Derfor kan det være godt at have en eller anden form for rutine eller vane med at rengøre begge dele. Man behøver jo ikke at have vatpind og sprit klar hver gang man skal rengøre sit tastatur. Gøres det jævnligt og med lidt omtanke, kan man ofte nøjes med en fugtig karklud eller såkaldte skærm-servietter. Det det egentlig handler om er, at man tænker over, om den bærbare både har været med på et tæppe ude i haven, hvor børnene har leget med sæbebobler og med i køkkenet for en kort bemærkning…. Eller måske bare ved spisebordet i køkken-alrummet i løbet af samme dag eller uge. For så vil fx dine øjne, i forhold til hvor meget du skal anstrenge dig for at se de små skriftstørrelser eller detaljer på skærmen, have glæde af, at du lige tørrer en serviet hen over skærmen.