Fra anonym altan til grøn oase

Altan

Selv en altan på ganske få kvadratmeter kan ganske let – og billigt – forvandles til en grøn oase, hvor du kan hygge dig med dine forældre eller dine venner. Trænger jeres altan til en makeover for at udnytte dens fulde potentiale? Kald på dine forældre, og få dem til at læse med her, hvor I får en række gode råd til, hvordan I sammen forvandler jeres altan til familiens nye yndlingssted.

Afstem jeres forventninger

Når foråret nærmer sig, og solen begynder at skinne, kan en altan være guld værd. Og måske savner du et sted, hvor du og dine venner kan hygge jer sammen, når soler skinner? Eller måske vil du og dine forældre gerne have en grøn oase, hvor I kan sidde og spise sammen? Mulighederne er mange. Det vigtigste er, at I får afstemt jeres behov og forventninger, før I begynder på indretningen. Hvis det er en spisekrog, I ønsker, ville det være oplagt at kombinere den med en urtehave. Sådan en kan I nemlig sagtens lave på altanen. Og ville det ikke være lækkert at høste sine egne grøntsager, som I sammen kunne grille på altanen?

Urban Garden

En Urban Garden er et populært koncept, og I kan sagtens være med på vognen. Før I går i gang, er det en god idé at tænke over, hvordan vejrforholdene på netop jeres altan er. Hvis altanen er badet i sol fra morgen til aften, kan I dyrke næsten alt – både grøntsager, krydderurter og blomster. Ligger altanen derimod i skygge det meste af dagen, vil bladplanter og stauder trives bedre.

Begynd med at finde krukker og baljer, I kan så jeres grøntsager og blomster i. I kan også bygge jeres egne højbede til eksempelvis jordbær og kartofler. Vigtigst er det, at de har en vis størrelse. Det giver bedre plads til rødderne. Det er også en god idé at sørge for, at der er hul i bunden af krukkerne, så overskydende vand kan løbe ud. Det er også en god idé at anskaffe sig en lille vandkande, en håndskovl, havehandsker og blomsterpinde, inden I går i gang med at anlægge jeres urtehave. Så er I godt på vej.

Fra jord til bord

Når udstyret er på plads, skal I finde ud af, hvilken slags blomster, grøntsager, bær og krydderurter I vil have på jeres altan. Tag eventuelt udgangspunkt i de grøntsager, I bruger mest i madlavningen. Hvis der ikke er for meget vind på jeres altan, kan I så tomater og agurker i plantesække, som kan vokse op ad husmuren. I kan også sætte kartofler i en stor spand eller plante jordbær i en hængepotte. Der er også et væld af krydderurter, der er lækre til madlavningen. I kan så purløg, der samtidig er en dekorativ plante, som vil pynte på altanen med sine lilla blomster. Citrontimian er en nem plante, der både tåler tørke og kraftig sol, og som derfor trives godt på en solvendt terrasse. Det samme gælder purpursalvien, der er rigtig lækker i gryderetter.

Hvis I ikke allerede har en altan, men drømmer om et grønt udeareal, kan en betonaltan være løsningen for jer. De findes i flere forskellige udgaver alt efter behov og ønske.